Brenda Stork
06-15442046

Miranda van Gelderen
06-23367997

Charon Abcoude

Kist of baar

Gelukkig is het vaak mogelijk om nog even te wachten met het uitzoeken van de kist, omdat de overledene nog zo mooi/fijn op bed ligt of in de rieten baar. Het kan ook veel prettiger zijn om voor elke keuze even de tijd te nemen, en het afscheid, dat al zo moeilijk is, stapsgewijs te kunnen doen.

Wanneer we een overledene ophalen uit bijvoorbeeld het ziekenhuis, maken we meestal gebruik van een rieten baar. Het toont en voelt veel warmer en vriendelijker dan een brancard. Thuis of in een rouwcentrum opgebaard is de overledene zo veel toegankelijker. Soms vindt de familie de rieten baar zo mooi, dat hun dierbare er ook in begraven of gecremeerd mag worden. En dan wikkelen zij hem of haar in mooie doeken. Je kunt hierbij denken aan het inbakeren als bij een baby, liefdevol toedekken.. Dit kan een officiële lijkwade zijn, maar elke mooie stof van natuurlijk materiaal en met goede afmetingen voldoet.

Er zijn vele soorten kisten; houten, rieten, lichte, donkere, zware, zachte, traditionele, maar ook ronde en zelfs aaibare… Alles kan en alles mag en alles kan besteld worden. Wettelijk bepaald is dat een overledene bedekt is bij de begrafenis of de crematie, en er zijn bepaalde afmetingen voor het graf en voor de crematoriumoven, informeer dit bij ons.

Of een kist die je zelf gemaakt hebt! De afmetingen vind je bijvoorbeeld hier; www.uitvaart.nl, zelf-een-kist-maken, of de doe-het-zelf-kist. Het zelf doen, het samen maken, kan je helpen bij de rouwverwerking.
Je kunt ook een eigen afbeelding laten printen op de kist. Of zelf schilderen, plakken of tekenen. Met kinderen of ‘grote mensen’. Voor een uniek laatste huisje. Want dat is wat het is.